Raampje wordt snel zwart

 

 

Regelmatig horen we de klacht dat het raam ofwel het ruitje van de pelletkachel snel zwart wordt. Als we vervolgens vragen in hoeveel tijd het raam zwart wordt, dan krijgen we daar heel verschillende antwoorden op zoals: na drie dagen al tot binnen een uur. In vaktermen is een raam snel zwart als na een uur of binnen enige uren een heel donkergrijs of zwart raam te zien is. 

WAAROM WORDT HET RAAM VAN DE PELLETKACHEL SNEL ZWART?

Het raam van de pelletkachel wordt snel zwart omdat er een slechte verbranding plaats vindt in de pelletkachel.

De reden van de slechte verbranding is een verstoring in de balans tussen brandstof en zuurstof.  Dit kan verschillende oorzaken hebben. 

VERVUILDE BRANDERKAMER

De gaatjes in het branderbakje moeten altijd volledig open zijn om een goed brandproces te kunnen krijgen en om de kachel schoon te laten branden. Als de branderbak niet goed schoon is dan kunnen er zelfs gevaarlijke situaties ontstaan! Daarom is het aan te raden om minimaal 1x per dag het branderbakje schoon te zuigen zodat er genoeg zuurstof bij het brandproces kan komen. 

Als het branderbakje niet goed schoon is, kan er behalve een snel vervuilend raam ook sprake zijn van bv het overlopen van het bakje tijdens de opstart.

Bovendien kan er bij een vuil branderbakje een ontploffing ontstaan bij het opstarten van de kachel.

 

Om een snel vervuilend raam te voorkomen is het van belang dat boven de vlamplaat niet veel as ligt. Daarom is het belangrijk om zeer regelmatig de as achter de vlamplaat weg te zuigen. Dit bevordert een mooi verbrandingsproces in uw pelletkachel waardoor minder snel een zwart raam zal ontstaan. Ook de warmtewisselaar kan bij veel kachels simpel gereinigd worden. Alle asresten moeten dan verwijderd worden.  

ANDER MERK/TYPE PELLETS

Veel gebruikers willen graag eens een ander merk of type pellet proberen. Een ander type pellet betekent echter ook dat uw kachel het raam sneller zwart kan maken/of juist minder vaak schoon hoeft te worden gemaakt.

Overstappen naar een ander merk/type pellets heeft doorgaans tot gevolg dat de kachel opnieuw ingeregeld moet worden. Vaak moet de verhouding brandstof - zuurstof worden veranderd om te voorkomen dat het kachelraam snel zwart wordt. 

 

LUCHT AANVOER VERSTOPT?

Als de luchtinlaat van de pelletkachel verstopt zit dan kan de kachel niet genoeg lucht bijzuigen tijdens het verbrandingsproces waardoor er een onbalans ontstaat tussen brandstof en zuurstof en snel een zwart raam kan ontstaan. De luchtaanvoer vindt u achter op de kachel (ongeveer 5 cm in doorsnee). Controleer regelmatig of deze aanvoerbuis niet verstopt zit, bv met katten- of hondenhaar.

 

PELLETKACHEL ZUIGT VALSE LUCHT AAN. 

Als de branderkamer onbedoeld valse lucht aanzuigt komt de lucht niet door de brander korf. Gevolg is dat de balans tussen zuurstof en brandstof verstoort raakt. Valse lucht kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een beschadigde pakking in de deur of door inspectieluiken die niet goed vastgezet zijn. 

 

ONDERHOUD PELLETKACHEL

Het kan zelfs zo vervuild zijn dat het niet meer lukt om een goed verbrandingsproces tot stand te brengen. De kachel slaagt er dan niet in om genoeg zuurstof aan te zuigen voor een goede verbranding. Als gevolg hiervan zal het raam snel vies worden. De remedie is dan om de kachel een grote onderhoudsbeurt te geven of te laten geven. 

ROOKGASKANAAL VERSTOPT

Het raam van de pelletkachel  kan ook snel zwart worden als de kachel zijn rookgasstoffen niet kwijt kan. Dit kan komen doordat het T-stuk achter de kachel verstopt zit (het is een goed idee om dit zo eens in de 2 á 3 maanden even uit te zuigen).

De kachel kan zijn rookgassen ook niet kwijt als het kanaal verstopt zit door bv roetaanslag of door een vogelnest.